Excursie Worpswede, Fischerhude en Bremen

“de onbekende parels van het noorden”

Vrijdag 12 oktober t/m zondag 14 oktober 2018

“Worpswede, Ik kan je niet uit mijn gedachten bannen... Jouw magnifieke dennen! Ik noem ze mijn mannen: dik, knoestig gevormd, krachtig en lang, en in hun wezen gekenmerkt door de meest subtiele structuren en weefsels”
Dit citaat van schilderes Paula Modersohn-Becker is een ode aan de haar zo dierbare noordse natuur.

Nabij Bremen vinden wij de schijnbaar onooglijke dorpjes Worpswede en Fischerhude. Ze liggen in het midden van een voormalig turfstekersgebied dat vanaf het einde van de achttiende eeuw ontgonnen en gecultiveerd wordt. In het laatste kwart van de negentiende eeuw strijken hier een aantal schilders, dichters en beeldhouwers neer en stichten hier een kunstenaarskolonie. Men is gefascineerd door de natuur, vooral het unieke en voortdurend veranderende licht en het spel der wolken boven dit vlakke land inspireert kunstenaars zoals Paula Modersohn Becker, Otto Modersohn, Carl Vinnen, Heinrich Vogeler, Hans am Ende en Fritz Mackensen. Men maakt lange marsen door het veengebied en werkt vaak plein-air.
Paula Modersohn Becker
meisje met konijn; 1905

Wij zullen overnachten in één van de voormalige kunstenaarsateliers waarvan er nog een aantal resteren. Ze doen nu dienst als kleine musea. De uniek combinatie van natuur en cultuur is zeer bekorend. Voor diegenen die hier nog nooit geweest zijn een ontdekking, voor anderen een prettige déja-vu! Ook zullen wij het zeer schilderachtige dorpje Fischerhude aandoen en bewonderen wij de collectie van het Otto Modersohn museum.

Bremen – Böttcherstrasse
 
Bruno Taut – Käseglocke
Worpswede

Ook zullen wij de prachtige Hanzestad Bremen gaan bewonderen. Enerzijds een levendig, bont, vrolijk en maritiem karakter ademend, anderzijds een rijke en bewogen historie bezittend. Het marktplein met het schitterende raadhuis is een van de fraaiste voorbeelden van de bouwstijl die wij de Weser-Renaissance noemen en behoort tot het UNESCO wereld erfgoed. Ook de prachtige Dom en het gemoedelijke Schnoor Viertel zullen niet aan onze aandacht ontsnappen. Voorts herbergt de stad een aantal indrukwekkende musea: wij zullen het Paula Modersohn-Becker Museum en de Kunsthalle Bremen bezoeken. Het eerste bevindt zich in de Böttcher Strasse, een uniek 110 meter lang “Gesamtkunstwerk”, gebouwd in de jaren 20 van de vorige eeuw in opdracht van de rijke koffiehandelaar Ludwig Roselius, de uitvinder van Koffie HAG. De artistieke supervisie komt in handen van de beeldhouwer Bernhard Hötger die een baksteen-expressionistisch ensemble creëert.

Vrijdag 12 oktober t/m zondag 14 oktober 2018
Inclusief: vervoer heen en terug en ter plaatse, 2 overnachtingen Hotel Buchenhof inclusief ontbijt, koffie en thee in de bus, lunches, museumentrees, retour met de Moorexpress en (kunst)historische begeleiding.
Prijs: € 395,- p.p.
1 persoonskamer toeslag € 28,-

Vertrek 08:00 uur vanaf het paviljoentje behorende bij het Tuindorpzwembad, Vijverlaan 63 te Hengelo.

Aanmelden en/of informatie: e-mail: h.de.roij@planet.nl of telefonisch: 06-12412645.