Reis naar Zuid Bohemen; scharnier van Europa

23 t/m 30 september 2017

Organisatie: Galerie Palet het Tuindorp en Asgard Reizen

Een buitengewone streek vol met natuurlijke charme, de veel in klassieke composities bewierookte rivier de Moldau, het Lipnomeer en het lieflijke heuvellandschap, maar tevens prachtige historische stadjes, stoere burchten, elegante lustsloten en buitenverblijven. Het UNESCO werelderfgoed van het unieke en sublieme historische ensemble van het stadje Český Krumlov en haar majestueus oprijzende burchtcomplex zullen u betoveren.

Voorts bezoeken wij de (cultuur)historisch gezien belangwekkende stadjes České Budějovice, Tábor en Trébon. Wij verblijven in Hluboka nad Vltavou, het slot alhier is alleen al bijna de reis waard! Kortom, te veel om op te noemen dus. Ook aan gastronomische genoegens zal het ons niet ontbreken. Thema’s: Ottomanen en Slaven; het land van Dvorak en Smètana.

Programmering

Dag 1: zondag 23 september

Vertrek vanuit Groningen en Hengelo.
Circa 15:00 uur: op weg naar Regensburg. De gehele oude stad is UNESCO werelderfgoed. Inkwartieren in ons hotel en vervolgens vrij tot 19:00 uur.
Diner om 19:30 uur in een historische omgeving.

Sesslach
Regensburg

Dag 2: zondag 24 september

Bezoek aan het Walhalla.
Ongeveer 10 km ten oosten van Regensburg staat honderden meters boven de Donau een Griekse tempel, het Walhalla. In de Oud Noorse mythologie is het Walhalla het paradijs van de gesneuvelde helden. Nadat Napoleon in het voorjaar van 1807 Pruisen had onderworpen, vatte Kroonprins Lodewijk van Beieren, die kennelijk een grote bewondering voor Napoleon had, het plan op om grote Germanen op de een of andere manier te eren. Hij begon kunstenaars uit te nodigen om marmeren borstbeelden te laten maken van beroemde mensen uit het verleden. Toen Lodewijk in 1825 koning van Beieren werd, had hij al zestig beelden verzameld en begon hij te na te denken over een geschikte locatie om ze te exposeren. Het moest een groots gebouw worden. Hij had al aan een tempel in de Engelse tuin in München gedacht, maar uiteindelijk werd het een plaats aan de Donau op een hoge heuveltop boven het dorpje Donaustauf. Het werd een Griekse tempel boven een reusachtige trappartij tegen de berghelling. Hier zouden zijn beelden zich op juiste plaats bevinden. Een plaats die van verre te zien is.

Leo von Klenze – Walhalla; 1823

Wij vinden binnen ook de borstbeelden beroemde Nederlandse “Germanen”: Boerhaave, Erasmus, Hugo de Groot, Willem van Oranje, Prins Maurits, Michiel de Ruyter, Maarten Harpertsz. Tromp en Willem III van Oranje. Uit de toenmalige zuidelijke Nederlanden treffen wij er de borstbeelden van de schilders Anton van Dyck, Jan van Eyck, Pieter Paul Rubens en Frans Snyders aan.

10:30 uur: vertrek
12:30 uur: lunch
Circa 14:00 uur: Vertrek richting Tsjechië
Aankomst in Hluboká nad Vltavou (Moldau) circa 17:00 uur.

U zult aan den lijve ervaren waarom componisten zoals Antonìn Dvorak en Friedrich Smetana in gevoelige, romantische en soms melancholieke muziekstukken hun vaderland (Mi Vlast) hebben bewierookt. De streek is lieflijk, bekoorlijk en bespikkeld met mooie historische stadjes.
Na aankomst een paar uurtjes vrij. 19:30 uur: diner in ons hotel.


Kasteel Hluboka nad Vltavou; 1840- 1871; tevens ons hotel

Dag 3: maandag 25 september

Vertrek naar České Budějovice
Stadswandeling
De stad is gesticht in 1265 op de plaats van de samenloop van de rivieren Vltava (Moldau) en Malše door de koning Přemysl Otakar II. De plattegrond van de stad kent een rastervorm. Wij bezoeken het dominicaner klooster uit de 13-de eeuw met haar kunsthistorisch zeer betekenisvolle Maria kerk. Hier zijn zeer recentelijk zeer belangrijke gotische fresco´s ontdekt. Het leuke is dat nog niet alles perfect gerestaureerd is zodat het klooster een unieke sfeer ademt.
Het mooiste gedeelte is het grote plein met zijn booggalerijen en imposante achthoekige Samson fontein. In de zuidwesthoek van het plein staat het 18e-eeuwse stadhuis en in het noordoosten de St.-Nicolaaskathedraal met de 70 meter hoge Černa věž (Zwarte Toren) die de stadsbrand van 1641 overleefde.
De oude overdekte vleesmarkt (Masné krámy), is het kloppend en toeristisch hart van de stad waar voornamelijk Budvar (Budweiser) wordt geschonken, het bier dat in České Budějovice wordt gebrouwen en waardoor de stad wereldfaam verwierf.
12:30 uur: lunch in hotel Zvon aan het prachtige Ottokar II plein
14:00 uur: facultatief óf vrije uurtjes óf brouwerijtour in de Budweiser brouwerij
17:00 uur: retour naar ons hotel


České Budějovice

Dag 4: dinsdag 26 september

Vertrek voor een rondrit en bezichtiging van de streek

Halteplaatsen:

Trébon

In het moerasgebied langs de rivier de Lužnice is in de 13-de eeuw dit stadje ontstaan.
10:30 uur: stadswandeling
Wij bezichtigen de stadsversterking die tot vandaag bewaard gebleven is in de vorm van vijf poorten en een paar bastions. Ze is verder beschermd geweest door de zogeaamde Gouden gracht (Zlatá stoka) en door de vijver Svět in het zuiden.
Vervolgens brengen wij een bezoek aan het renaissance kasteel dat een zeer waardevol monument is. Het staat via een lange gang in verbinding met de Rosenberg bibliotheek en met het areaal van het augustijner klooster. Bij het klooster bevindt zich de unieke tweeschepige Sint-Jiljíkerk. Naast de kerk is de toren van het vroeg barokke stadhuis prominent aanwezig in het stadsbeeld. In de historische kern van de stad is een uitgestrekt complex burgerhuizen bewaard gebleven waarin alle soorten van bouwstijlen zijn vertegenwoordigd. Wij gaan dit landjuweel uitgebreid bewonderen.
De omgeving van de stad is ook zeer de moeite waard, met vele vijvers en waterpartijen, en is tegenwoordig biosferisch reservaat van UNESCO


Trébon
Tábor

Tábor

Wij zullen dit buitengewoon interessante en schilderachtige plaatsje niet links laten liggen!
De Hussieten hebben rond 1420 aan de rivier de Lužnice een versterkte stad gesticht. Het militaire karakter ervan is tot vandaag te zien aan het dichte netwerk van gebogen straatjes, de Bechyňská poort en de burchttoren Kotnov. Het meest dominante gebouw is de laat gotische kerk van de transfiguratie van Christus op de berg Tábor. Het gotische stadhuis is een waardevol middeleeuws monument. Van hieruit is het ondergrondse gangenstelsel van Tábor te bereiken. In 1492 is het oudste kunstmatige meer van Europa hier aangelegd, compleet met bijbehorende renaissance watertoren.
Wij bezichtigen in het centrum een aantal burgerhuizen uit de renaissance met karakteristieke gebogen voorgevels. Het geëlektrificeerde spoortraject Tábor – Bechyně dat in het begin van de 20e eeuw aangelegd is door František Křižík is het aanzien zeker waard. Het was het eerste in zijn soort in het toenmalige Oostenrijks-Hongaarse rijk.
Vanaf 17:00 uur vrij.


Dag 5: woensdag 27 september

Wij bezoeken Český Krumlov; UNESCO werelderfgoed.
Deze pittoreske stad bevindt zich in een diep dal van de rivier Vltava en juist daar lijkt de Moldau zichzelf bijna een zoen te geven. De tijd van de grootste bloei van de stad komt overeen met het bewind van de heren van Rožmberk (Rosenberg, 1302 - 1602). Zij hebben Český Krumlov tot hun residentiestad gemaakt. Krumlov had een gunstige ligging, waardoor men gemakkelijk zowel binnenlandse als buitenlandse contacten aanknoopte en koesterde, onder andere met Noord Italië. Dit is te zien aan het stadsbeeld en het kasteel dat duidelijke Italiaanse renaissance invloeden laat zien. In de tijd van de Schwarzenberg dynastie verkrijgt Krumlov haar barokke uiterlijk. Český Krumlov is echter niet slechts een uitzonderlijk complex van driehonderd historische gebouwen. De stad stelt zich aan haar bezoekers ook voor als een cultureel- congres- en toeristisch centrum. Hierover nog meer te zeggen is water naar de zee dragen: dit moet je gewoon ervaren en ondergaan!
Wij bezoeken tevens het Egon Schiele Centrum.

Lunch 12:30 uur en diner 19:00 uur in Český Krumlov.
Bijzonder diner in U Dwau Maryi. Het restaurant in dit middeleeuwse huis dankt zijn naam aan de twee Maria's die rond 1760 op de gevel geschilderd werden. Het kleine, overwelfde zaaltje is middeleeuws, en de middeleeuwen zijn ook het thema van dit restaurant. Zelfs de obers lijken per tijdmachine uit de 13-de eeuw te zijn opgestraald.

Český Krumlov

Dag 6: donderdag 28 september

Opnieuw Český Krumlov maar nu de burcht.
Dit complex met haar 5 binnenhoven, 300 zalen en haar prachtige tuinen is op zich reeds een apart bezoek waard!
De burcht Krumlov is op een steile vooruitspringende rots gebouwd, boven de meanderende rivier de Moldau. Vanaf het midden van de 13e eeuw is ze eigendom van de heren van Krumlov. In het jaar 1302 kwam de burcht in het bezit van de Rosenbergs (Rožmberks), zij maakten haar tot hun hoofdresidentie. De imposante gotische burcht is onder het bewind van Vilém van Rosenberg en onder de leiding van Italiaanse meesters verbouwd tot een monumentaal en pompeus verblijf in renaissance stijl en tegelijkertijd werd ze een cultureel, maatschappelijk en economisch centrum binnen de uitgestrektheid van de Rosenbergse landgoederen. Petr Vok van Rosenberg verkocht het goed aan Rudolf II van Habsburg. Zijn neef keizer Ferdinand II schonk het in 1622 aan zijn financier Jan Oldřich van Eggenberg. De daarop volgende grootscheepse verbouwingen van het kasteel zijn aan het einde van de 17-de eeuw in de barokstijl uitgevoerd.


Burcht van Český Krumlov op een winteravond

In 1992 is het hele historische complex ingeschreven op de Lijst van wereld cultuur- en natuurfonds van de UNESCO. Wij zullen ons hier de gehele dag ophouden.
Lunch: 12:30 uur.
Vanaf 15:30 uur, vrije uren.


Dag 7: vrijdag 29 september

Vertrek richting Duitsland.
Vandaag lunch in de bus, dit omdat wij u in onze aankomstplaats zelf een flinke poos willen laten genieten. Aankomst in Schmalkalden circa 14:30 uur.
Hierna bent u vrij om van deze sprankelende en relatief onbekende parel te genieten.


Dag 8: zaterdag 30 september

Stadswandeling door het juweel van het Thüringer Wald en bezoek aan het prachtige Renaissance slot Wilhelmsburg. Het stadje vormt een van de kostbare kleinoden aan de Luther Reiseweg en is zeer de moeite waard!

Wilhelmsburg

Nadere informatie, prijzen en voor boekingen

www.asgard.nl of
Tel: +31 (0) 50 368 4828,
e-mail: info@asgard.nl