Reis betoverende Scottish Highlands en Orkney Islands

24 april t/m 5 mei 2019

De Highlands is een van de laatste echte wildernissen van Europa.

Het grootste deel van onze reis zal ten noorden van het Caledonian Canal haar beslag kriigen. De Great Glen is met haar rivieren en meren een geologische breuk.

De Highlands bieden een buitengewoon fraaie en unieke combinatie van cultuur, geschiedenis en architectuur te midden van ongeëvenaarde mooie en vaak ruige landschappen. De wijdse luchten, de fenomenale natuur, de fijne locale gastronomische specialiteiten en de zeer gastvrije en trotse bevolking zullen een onvergetelijke herinnering achterlaten.

De Hooglanden zijn doordrenkt met een tastbare soms spookachtige, vaak mysterieuze (prehistorische) mystieke sfeer en de turbulente geschiedenis van deze regio heeft enkele van de mooiste en romantische kastelen ter wereld nagelaten.

Galerie Palet het Tuindorp en BABA Reizen nodigen jullie dan ook graag uit ons te vergezellen.

Dag 1, woensdag 24 april

's Middags vertrek naar IJmuiden en oversteek naar Newcastle upon Tyne.

Diner en ontbijt de volgende ochtend aan boord.

Overnachting in hutten met zeezicht en bedden naast elkaar( dus geen stapelbedden).

Linlithgow Palace

Dag 2, donderdag 25 april

Vanuit Newcastle gaat het direct naar het noorden.
Onderweg bezoeken wij Linlithgow Palace geboorteplaats van de legendarische Mary Queen of Scots.

Ook brengen wij een bezoek aan Dunfirmline Abbey, een (ruïne van een 12 -de eeuwse Benedictijner abdij. De abdij werd in plaats van Iona Abbey de koninklijke begraafplaats; zo werden bijvoorbeeld Malcolm III en Robert the Bruce hier begraven.

Vervolgens reizen wij door naar St.Andrews, the Home of Golf. Hier blijven wij twee nachten.

St. Andrews, Home of Golf

Dag 3, vrijdag 26 april

Vandaag de gehele dag in St. Andrews.

Ofschoon het stadje maar 18.000 inwoners telt is er veel fraais te bewonderen. Wij bezoeken onder andere de historische universiteitscomplexen.
De universiteit van St Andrews, die is gesticht in 1410, wordt beschouwd als de beste universiteit van Schotland en behoort tot de top vijf van beste Britse universiteiten.

Verder bezichtigen wij de imposante overblijfselen van St Andrews Cathedral en het gelijknamige kasteel.

Ook zien wij tal van prachtige (Victoriaanse huizen) en de schilderachtige The Royal and Ancient Golf Club of St Andrews – één van de oudste golfclubs ter wereld die tot enige jaren geleden bovendien de officiële regels van het spel opstelde – en the Old Course, de oudste en meest prestigieuze golfbaan van de zeven golfbanen die in het bezit zijn van en geëxploiteerd worden door de St Andrews Links Trust.

Al sinds de 15de eeuw wordt op de Old Course golf gespeeld.

Dupplin Cross

Dag 4, zaterdag 27 april

Wij trekken verder naar het noorden

Wij brengen een bezoek aan de St. Vigeans Sculptured Stones, zij vormen een collectie van Pictische stenen en vroeg christelijke kruisen, die tentoongesteld zijn in het museum van St Vigeans. De stenen zijn afkomstig van de begraafplaats rond de St Vigeans Church op de nabijgelegen heuvel en uit de muren en vloeren van de kerk.

In de ijzertijd rond 50 v.Chr., net voor de overkomst van Julius Caesar, stopte de Keltische migratie naar Schotland. Het land was toen verdeeld in een aantal elkaar bestrijdende stammen die in hun levensonderhoud probeerden te voorzien met akkerbouw, veeteelt, de jacht en visserij. De Romeinen gaven deze stammen de naam Picten vanwege hun (blauwe) tatoeages (Picti betekent 'geverfden'), hoewel in de literatuur niet eenduidig is of het gaat om tatoeages dan wel lichaamsbeschildering. De eerste vermelding van deze naam is uit 297 n.Chr door Eumenius. De Picten kwamen in contact met het christendom: de heilige Columba heeft een kersteningspoging ondernomen, al is niet bekend of dit gelukt is. De enige geschriften die de Picten hebben nagelaten zijn op stenen gekrast in een speciaal alfabet dat 'ogham' wordt genoemd. Het alfabet zelf is ontcijferd, maar aangezien over het Pictisch te weinig bekend is, is de inhoud nog nauwelijks vertaald. Ook over hun mythologie en concrete levenswijze is vrijwel niets bekend.

Aansluitend bezichtiging van de St. Serf's Church in het nabij gelegen Dunning. De kerk herbergt een bijzondere schat: het Dupplin Cross. Dit is een Pictische steen en tevens een High Cross (Hoog Kruis), stammende uit het einde van de achtste of het begin van de negende eeuw. Wij zullen hier uitgebreid uitleg over krijgen!

Doorreis via het Cairngorm National Park

In dit gebied ontspringen de rivieren Dee, Spey en Avon. De kern van het gebied wordt gevormd door een massief met daarin de hogere toppen van de hooglanden, er is een aantal pasovergangen. Het gebied ontleent zijn naam aan de berg Cairn Gorm (Schots-Gaelisch: An Càrn Gorm, dat Blauwe of Groene Berg betekent). Grote delen van het gebied liggen boven de boomgrens.

De hoogste berg in het gebied 'de Cairngorms' is Ben Macdui, met een top op 1.309 m. Door het aaneengesloten karakter van de bergen en relatief hoge dalen, het lange dal Lairig Ghru ligt op 835 m, heerst er een poolklimaat. Het gebergte de Cairngorms vormt de kern van het gelijknamige natuurgebied, het grootste aaneengesloten natuurgebied van Groot-Brittannië.

Overnachting in het Cairngorms National Park.

Cairngorms National Park

Dag 5, zondag 28 april

Vertrek naar Balmoral Castle

Het kasteel Balmoral aan de rivier de Dee bij Aberdeen in de Schotse Hooglanden is de zomerresidentie van de Britse koninklijke familie. Zij verblijven daar doorgaans in de maand augustus. Het landgoed werd in de veertiende eeuw al gebruikt als koninklijk jachtterrein, maar het kwam pas in de negentiende eeuw in koninklijk bezit.

Koningin Victoria en prins Albert huurden het landgoed in 1848. Zij kochten Balmoral vier jaar later. De koninklijke familie liet een grondige verbouwing uitvoeren, onder leiding van de in Aberdeen gevestigde architect William Smith. De verbouwing was in 1856 klaar. De natuurlijke ligging is werkelijk fenomenaal.

Balmoral Castle

's Middags: wij bezoeken Culloden Battlefield

Dit was het toneel van de laatste slag in de zogenaamde Jacobitische rebellie.

Na het overlijden van Elizabeth I van Engeland in 1603 werd Jacobus VI van Schotland ook koning van Engeland, als Jacobus I. Zijn kleinzoon, Jacobus II van Engeland werd in 1688 afgezet. Hij werd opgevolgd door Willem III van Oranje-Nassau en Maria II van Engeland. De afgezette koning had echter nog wel een grote aanhang.

Wij bezoeken Culloden Battlefield. Dit was het toneel van de laatste slag in de zogenaamde Jacobitische rebellie. Na het overlijden van Elizabeth I van Engeland in 1603 werd Jacobus VI van Schotland ook koning van Engeland, als Jacobus I. Zijn kleinzoon, Jacobus II van Engeland werd in 1688 afgezet. Hij werd opgevolgd door Willem III van Oranje-Nassau en Maria II van Engeland. De afgezette koning had echter nog wel een grote aanhang binnen Engeland. Hierin speelde ook de geloofsovertuiging van de koningen een rol; Jacobus II was rooms-katholiek, terwijl Willem III en Maria II protestants waren.

De aanhangers van de verdreven koning kregen de naam Jacobieten. Met name in Ierland en Schotland waren er veel Jacobieten. De strijd van de Jacobieten tegen de Engelse overheid was niet hetzelfde als een strijd van Schotten tegen Engelsen. Prins Charles Edward Stuart (Bonnie Prince Charly), de kleinzoon van Jacobus II en zoon van de troonpretendent Jacobus Frans Eduard Stuart stond aan het hoofd van de Jacobieten. Hij rukte op tot aan Derby waarna hij zich in de winter van 1745 noodgedwongen moest terugtrekken. De laatste en beslissende slag werd zoals al gememoreerd geleverd te Culloden.

Wij bezoeken het slagveld zelf en het zeer interessante Visitor Centre.

Dag 6, maandag 29 april

's Ochtends: een rit langs de boorden van legendarische en mysterieuze Loch Ness inclusief de bezichtiging van Urquhart Castle, een van de meest iconische kastelen van Schotland

Urquhart Castle

's Middags: vertrek richting Dornoch

Dornoch is een buitengewoon schilderachtig dorp en voormalig koninklijke burgh aan de noordelijke kust van Dornoch Firth, nabij de plaats waar deze uitmondt in de Moray Firth.

Vervolgens rijden wij in de namiddag door naar Dunnet Head. Dunnet Head (Schots-Gaelisch: Ceann Dùnaid) is een schiereiland, waarop het meest noordelijke punt van Schotland ligt. Alleen de rit er naartoe is al van majesteitelijke schoonheid.

Op het noordelijkste punt van Dunnet Head staat een vuurtoren. Deze is in 1831 gebouwd door Robert Stevenson, de grootvader van Robert Louis Stevenson en is een meesterwerkje van 19-de eeuwse ingenieursbouw.

Vanuit Dunnet Head zijn bij helder weer naar het noorden de Orkney-eilanden te zien: Stroma, Hoy en Mainland.

Om 19:00 uur vertrek per boot naar het grootste van de Orkney eilanden.

Dag 7, dinsdag 30 april

Vandaag neolititisch Mainland

Wij bezichtigen Scara Brae.

Skara Brae was oorspronkelijk gebouwd aan de rand van een meertje. Door erosie is over de eeuwen heen het land tussen het meertje en de kust verdwenen, zodat de nederzetting nu direct aan de zee ligt. Tot in 1850 lag het dorp verborgen onder een heuvel bestaande uit aarde en gras genaamd Skerrabra (of Skeroo Brae) die de naam gaf aan het dorp. In de winter van 1850 verplaatste een winterstorm een groot deel van de aarde boven het dorp waardoor de contouren van enkele stenen gebouwen zichtbaar werden.... Deze unieke locatie staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Voorts nemen wij een kijkje bij de Standing Stones of Stennes en de Ring of Broadgar.

Ring of Broadgar

De ceremoniële ring en steencirkel wordt gedateerd tussen 2500 en 2000 voor Christus en ligt tussen het Loch of Stenness en het Loch of Harray. Van de oorspronkelijke zestig stenen zijn er nog maar 36 over. Er zijn sagen bekend die verhalen over dansende reuzen die bij zonsopgang in stenen veranderden. De losstaande Comet Stone zou de fluitspeler geweest zijn......

's Middags een wandeling over de prachtige majestueuze kliffen van Yesnaby (bij goed weer).

Dag 8, woensdag 1 mei

Wij bezichtigen Kirkwall, de grootste plaats op de Orkney's die nochtans maar 8.500 inwoners telt. Het heeft echter best het nodige te bieden: Midden in de stad staat de Saint Magnus Kathedraal die al van ver te zien is. Deze werd opgericht ter ere van Sint Magnus, graaf van Orkney tussen 1108 en 1117. Het is de meest noordelijk gelegen kathedraal van Groot-Brittannië en een waar juweel!

Naast de kathedraal zijn ruïnes te zien van het paleis van de bisschop en het paleis van de graaf. Beslist ons bezoekje waard! Ook een bezoek aan het Orkney Museum. Het Orkney Museum was vroeger een huis - Tankerness House. Gedurende drie eeuwen was dit huis de thuisbasis van de Baikie-familie van Tankerness, wiens landgoed het huis zijn naam gaf. Het Orkney Museum vertelt het verhaal van Orkney, van het stenen tijdperk tot de Picten en Vikingen, tot op de dag van vandaag.

's Middags: rit over de zogenaamde Churchill Barriers. De Churchill-barrières zijn een reeks van vier viaducten die het Orkney-vasteland verbinden met de eilanden Lamb Holm, Glimps Holm, Burray en South Ronaldsay met een totale lengte van 2,4 kilometer. In 1914 verhuisde de Grand Fleet van de Royal Navy naar Scapa Flow, het was een van de grootste beschutte havens ter wereld. Op 14 oktober 1939 voer de Duitse minionderzeeboot, U-47, bij hoogtij voorbij de blokkades en torpedeerde HMS Royal Oak die voor anker lag in Scapa Flow. 833 leden van de bemanning van Royal Oak werden gedood. Binnen een maand bezocht Winston Churchill de Orkney's en beval de bouw van vier permanente barrières. Veel van het werk werd uitgevoerd door Italiaanse krijgsgevangen. Hen werd toegestaan een gebedshuis te bouwen: de Italiaanse kapel.

Churchill Barriers

Voorts wandeling naar The Tombe of the Eagles.

De Isbister Chambered Cairn, ook bekend onder de naam Tomb of the Eagles (Tombe van de Arenden), is een neolithische graftombe, gelegen op South Ronaldsay. De Isbister Chambered Cairn werd ontdekt door de plaatselijke boer Ronald Simison in 1958. Na deze ontdekking wachtte de boer tevergeefs op een officieel archeologisch onderzoek en besloot in 1978 zelf de cairn op te graven .....

Dag 9, donderdag 2 mei

Weer met de boot terug naar het vaste land.

Rit langs de ruige noordkust van Schotland met een bezoek aan Smoo Cave nabij Durness. De grot is bijzonder doordat het eerste deel van de grot uitgesleten is in de rots door de werking van de zee, terwijl het tweede deel ontstaan is door een kleine zoetwaterstroom. De rots waarin de Smoo Cave is ontstaan is van kalksteen.

Smoo Cave

Het eerste deel van de grot, dat door de werking van de zee is ontstaan, is 60 meter diep, 40 meter breed en 15 meter hoog. Voor de grot is er een kloof van bijna 600 meter voordat de zee begint. Oorspronkelijk was deze gehele kloof overdekt. Het tweede deel van de grot heeft twee kamers en is ontstaan door een zoetwaterstroom, de rivier Allt Smoo, die door de rots heen gaat. In de eerste kamer die 6,5 bij 3 meter groot is bevindt zich een waterval van twintig meter hoog.

Verder een zeer schilderachtige rit door de Schotse Hooglanden naar Stirling.

Dag 10, vrijdag 3 mei

Bezoek aan Stirling Castle, gebouwd op vulkanisch rotsgesteente. Het kasteel was vanaf de twaalfde eeuw de residentie van de Schotse koningen. Tijdens de laatste ijstijd, werd de rots, waarop Stirling Castle gebouwd zou worden, gescheiden van het land eromheen en werd de rots een markant herkenningspunt.

In de middeleeuwen was Stirling Castle omringd door moerasland, hoge heuvels en een grote rivier die voor de rots langsliep. Door deze situatie controleerde degene die het kasteel beheerste de handelsroutes en een zeer groot gebied om de rots heen. Het is een van de meest iconische kastelen van Schotland.

Stirling Castle

Dag 11, zaterdag 4 mei

Wij aanvaarden de terugreis richting Newcastle.

Onderweg lunch en vervolgens een stadswandeling Newcastle met bezoek aan The Laing Art Gallery óf The Baltic Centre of Contemporary Art.

's Middags inschepen voor de overtocht naar IJmuiden.

Millenneal Bridge

Dag 12, zondag 5 mei

Aankomst te IJmuiden en terug naar Hengelo.

Prijs: € 1.495,- p.p.

Inclusief:
  • Ferry IJmuiden - Newcastle vv
  • vervoer ter plaatse inclusief ferry Scrabster - Stromness vv
  • alle overnachtingen inclusief ontbijt
  • alle museumentrees en (kunst)historische begeleiding

Toeslag 1-persoonskamer € 270,-.

Let op: de lunches zijn niet inbegrepen. Dit is gedaan om de kosten niet nog verder te laten oplopen. Iedereen kan nu zelf bepalen hoeveel men hieraan wil uitgeven.
Voor informatie en/of aanmelden:

e-mail: h.de.roij@planet.nl
telefonisch: 06-12412645 of 074-2438090.